KARAVANI I PËRJETËSISË

Mirë se erdhët në faqen e Autorit: Willkommen auf der persönlichen Webseite von: Pal Sokoli


PËKUSHTIME    POETIKE  AZEM SHKRELIT

 

 

 

Përgaditi për botim: Pal Sokoli

Redaktor: Sadik Krasniqi

Lektore: Nidela Hoxha

Redaksia e LSHAKSH- në Gjermani:

Martin Çuni, Sadik Krasniqi, Dibran Demaku, Selajdin Gashi dhe Pal Sokoli

 

Të gjitha të drejtat janë të rezervuara nga LSHAKSH- në Gjermani

 

 

Wupertal , 2021

 

LIDHJA SHKRIMTARËVE ARTISTËVE DHE KRIJUESVE SHQIPTARË NË GJERMANI

        PËKUSHTIME   POETIKE  AZEM SHKRELIT

 

 

 

PËRGADITI PËR BOTIM:

           PAL SOKOLI

 

 

PARANTEZË

“ Mos u bëj poet nëse s’mund të vdesësh

për secilin varg, të vdesësh për secilën fjalë.”

Azem Shkreli është njëri ndër shkrimtarët më të njohur të letersisë shqipe. Duke qënë i tillë ai ishte gjithmonë një frymëzues direkt për gjeneratat e reja krijuese. Lidhja Shkrimtarëve, Artistëve dhe Krijuesve Shqiptarë në Gjermani qe nga themelimi i saj në vitin 2006 e gjerë në ditët e sotme organizon Manifestimin letrar ”Konkursi letrar për mërgatë, Azem Shkreli” ku i përkushtohet kryesisht jetës dhe veprimtarisë se Shkrimtarit tonë qoftë duke studiuar veprimtarinë e tij ose edhe duke u frymëzuar qe të dedikojnë poezi shkrimtarit tonë të preferuar. Poezitë e kësaj përmbledhje poetike janë kryesisht poezi që i dedikohen Azem Shkrelit. Poetët krijimtarinë e tyre e lidhin qoft me emrin e tij ose me metaforat, simbolikën apo edhe stilin e lirshëm poetik të tij. Poezitë e përmbledhura në këtë kurorë poetike azemshkreliane shumica janë të lexuara në manifestimet letrare te mbajtura nëpër qytete të ndryshme të Gjermanisë. Ka edhe poezi që janë kushtuar qellimisht ta pasurojnë këtë Libër gjithmonë të frymëzuar nga shkrimtari ynë. Në manifestimin tonë kushtuar Azem Shkrelit kemi edhe Konkursin letrar ku shperblehen libra poetik ose edhe gjini tjera letrare e artistike te autorëve nga e gjithë mërgata shqiptare. Pjesmarrësit në manifestim konkurojnë edhe me poezi përkushtuese  dhe shpërblehen. Poezitë përkushtues nuk i plotësojnë gjithnjë të gjitha normat letrare e sidomos kur kemi autorë qe për herë të parë kanë marrë penden në dorë. Kemi   edhe emra të ndëruar të letersisë qe kësaj rradhe do të ja lëmë lexuesve ti deshifrojnë. Jemi mirënjohës gjithë autorve të kësaj përmbledhje poetike qe secili me stilin e tyre të veçant kompletuan dhe i dhan shpirt poetik. Renditja e autorëve bëhet sipas alfabetit duke mos privilegjuar askënd. Gjithmonë në sherbim të artit dhe letersisë se mirëfillt shqiptare i juaj; 

Pal Sokoli.


PËRMBAJTJA

Pal Sokoli, Piramidë poetike e Azem Shkrelit ....................................................3

Arif Molliqi, IKJE E PALEXUESHME ......................................................................5

                   SHI `ASHA TE MADHIN ZOT......................................................6

Arif Bozaxhi, BUBRRECI...................................................................................7

Angjelinë Krasniqi, RRON FJALA MË SHUMË SE GURI.........................................8

Angjelina Marku, SYMBYLLUR POR JO FJETUR..................................................10

Anton Marku, FJALËGUR..................................................................................11

Anisa Mulolli, PËR AZEM SHKRELIN..................................................................12

Agim Gashi, RREZE DHEMBJEJE...................................................................13

Alfons Zeneli, IN MEMORIAM ( A. SHKRELIT )..........................................14

Bes-nik Gecaj, TRËNDAFILI I ZI ( A. SHKRELIT)..................................................15

Brahim Avdyli, PARATHËNIA E PARATHËNIEVE..................................................17

Bajame Hoxha, AZEM SHKRELI......................................................................21

Bujar Salihu, EMRI QË DUHËT TË MBAJË NJË MAL..........................................22

Dibran Demaku, AI ISHTE I TË GJITHËVE........................................................24

                   DITUR E KISHTE NJË FJALË PREJ GURI......................................25

Dritë Kosumi, LIRIK QE FRUTON PRORE.............................................................27

Faruk Tasholli, FLATRIMI I FUNDIT.....................................................................28

Gonxhe Letmi Begisholli, NE KUJTESËN TIME...............................................29

Gani Xhafolli, ELEGJI PER NJERIUN E PAVDIRË........................................30

Gjergj Jozef Kola, PORTRET.............................................................................31

Gjon Neçaj, E si Diogjeni zinte kohën e humbur........................................32

Gjokë Sokoli, AZEM SHKRELIT............................................................................33

Hasan Qyqalla, EPITAF NË KRONIKË............................................................34

Halil Matoshi, VRASHDËSIA E MENDAFSHTË E KTHIMIT NË TOKËN NANË.................................................................................................................35

Hysen Beisha, FLUTURIMI I FUNDIT...................................................................37

Jeton Kelmendi, PORTRET LIRIKU NË LIRINË E TIJ...................................38

Jashar Selmani, PISHTARI...................................................................................41

Liman Zogaj, ZBRITJA ME YLBERIN............................................................43 Martin ÇuniKRENARI E TRISHTË.......................................................................45

Muharrem Kurti, FIGURACION SIPËROR.......................................................46

Mhill Velaj, POLEMIKË ME AZEM SHKRELIN..................................................47

Maxhun Osmanaj, NË SECILIN VARG NGRE KRYE METAFORA...........................48

Mentor Thaqi, SHKREL SE SHKREL, QEBESA.............................................50

Musa Jupolli, RRUGË E GJATË E SHKRUAR ME POEZI......................................52

Naim Fetaj, PENTAGRAMI I DHEMBJES......................................................53

Neki Lulaj, KËMBANA E POETIT.......................................................................54

Pal Ndrecaj, PËR FUND......................................................................................55

Pranvera Drita Gjoni, STRALL.........................................................................56

Pal Sokoli, GURËLOTI SHKRELIAN .............................................................57

                   DRITHMË AZEMSHKRELIANE ...............................................58

Ragbete Zabergja Uka, AZEM SHKRELI.........................................................59

Sadik Krasniqi, VIZITA.....................................................................................60

Skënder Hoxha, OSHËTIMA E MORDJES SË MADHE.................................63

Sead Ramadani, POETI I RUGOVËS................................................................64

Sadri Gashi, LAJM.............................................................................................65

Salihe Kodra Rama, VARGJET E POETIT.......................................................67

Sanije Sahiti Mulolli, NJERIU NëFOTOGRAFI..............................................68

Shaban Cakolli, NDARJE QË DHEMB..............................................................69

Tonin Nikolli, SHPIRTI I AZEM SHKRELIT .................................................70

Xhemile Aliu, FJALA E SHENJTË...................................................................71

Foto Album i LSHAKSH- në Gjermani.................................................................72Botoi: LIDHJA SHKRIMTARËVE ARTISTËVE DHE KRIJUESVE SHQIPTARË - në Gjermani

Ju falemnderit,jepni mbresat tuaja te Gästebuch-Libri i vizitorve ose pelqejeni ne Facebook Ju falenderoj nga zemra për komentet e juaja të sinqerta!

Nach oben